Sörgården Måla Mathantverk

Om

En butik med fantastiska, goda hemgjorda produkter. Gjorda av äkta frukt, bär och ekologiska mjöler för hand med kärlek och omtanke, utan tillsatser.
Att laga mat på detta sätt tar tid, men på Sörgården Måla anser vi att det måste få ta tid att göra god mat.
Det var vid Hjälmarens norra strand allting började. Jag har alltid älskat god mat och kände att jag ville arbeta fram ett gott och krispigt delikatessknäcke utan kompromisser. Det skulle bakas för hand och bygga på ekologiskt odlade kulturgrödor från trakten.
Hjälmareknäcke bygger på ett recept som använts i flera generationer. Det är närproducerat och bakas av spannmål som odlats av bönder kring Mälaren och Hjälmaren. I små lokala kvarnar stenmals mjölet enligt samma principer som funnits i årtusenden.
Sörgården Målas marmelader och chutneys görs enbart av noggrant utvalda råvaror med socker för konservering, utan andra tillsatser. För att bevara råvarans smak och färg kokas marmelader och chutneys i små satser, ca 4 kg.
Syltning är ett hantverk som kräver erfarenhet och kunskap. Vi betonar råvarornas kvalitet och den betydelse de har för slutprodukten, speciellt råvaror som trivs i vårt klimat och vi använder egenodlade/närodlade frukter och bär så mycket som möjligt.
Chutney har sitt ursprung i den indiska maten. Ordet kommer från ordet catni som betyder kryddigt på Hindi. Det är som en kryddigare marmelad som passar bra till goda ostar, skinkmackan, kycklingfilé., steken, grillköttet.
Vår senap gör vi med egen honung som bas och sötning.
Våra knäcke, marmelader och andra produkter, finns att köpa i ost- och delikatessbutiker runt om i Sverige, Storbritannien, Irland, Finland, Danmark och Tyskland.